Nieuws

 

 

Actueel

Nieuwsbrief Bisdom Gent
klik hier.

Activiteiten KVLV. klik hier

Activiteiten Okra. klik hier

Activiteiten Femma.
Klik hier

Nieuws

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Lourdesbedevaart bisdom Gent
Juli 2019
 
Zin in een zinvolle week in Lourdes? Schrijf je dan nu in voor de jaarlijkse diocesane (familie)bedevaart van 16 (TGV) /19 (vliegtuig) tot 22 juli. Alle info lees je hier op de website van bedevaarten bisdom Gent. contact: info@basiliekoostakker.be

Op de diocesane bladzijden van Kerk & leven van deze week verscheen een interview met Paul De Neve, nieuwe rector van het bedevaarstoord in Oostakker-Lourdes: Mijn kleine Lourdes

Profundo:
interlevensbeschouwelijke ontmoeting

Zondag 28 april,
Gent-Dampoort - Oostakker-Lourdes 

 
Profundo brengt religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen samen in gesprek, muziek en ontmoeting. Er is ook telkens een speciaal programma voor scholen.
 
Op zondag 28 april is het thema De vrouw in de religies en levensbeschouwingen
Om 15u zijn we welkom in de Afghaanse moskee aan de Dampoort. Daarna bezoeken we het graf van enkele markante vrouwen op Campo Santo en trekken we verder op pelgrimstocht (te voet of met de bus) naar Oostakker-Lourdes. Daar zijn we welkom voor een bezoek aan de grot en worden we getrakteerd op lekkere hapjes. Vrouwen uit verschillende religies gaan met elkaar in gesprek en we luisteren ook naar livemuziek. 
 
IJD-Gent (met als jaarthema Magnifiek) werkt actief mee aan dit interreligieuze initiatief. 

Download hier de folder met het hele programma

Christus leeft! (1)
Brief van paus Franciscus aan de jongeren
 
Deze brief is de vrucht van de zogenaamde 'jongerensynode' in oktober jl. waaraan ook bisschop Van Looy deelnam. Het is de gewoonte dat een paus na een synode een omzendbrief schrijft, een postsynodale exhortatie. Maar deze keer richt hij zich rechtstreeks tot jongeren wereldwijd. Wat staat erin?

Christus leeft! (2)
Samen geroepen, paasmaandag, Mechelen
 
Dat Christus leeft zullen we vreugdevol vieren op paasmaandag met jongeren en met velen die in de Vlaamse Kerk betrokken zijn bij jongeren (leerkrachten, catechisten, jongerenbegeleiders,...). De Vlaamse bisschoppen roepen ons samen in Mechelen in en rond de Sint-Romboutskathedraal voor een dag van ontmoeting, getuigenis, uitwisseling en vieren.

IJD-Gent nodigt iedereen uit (jong en ouder) die vanuit Gent vertrekt om klimaatbewust samen met de trein naar Mechelen te reizen. Je verneemt hier uren van vertrek en terugkeer. Tot in Gent-Sint-Pieters!

Deelname aan het evenement in Mechelen is gratis. Inschrijven is wel noodzakelijk: www.kerknet.be/samengeroepen    

De kans van je leven
Meeleefweekend, 3-5 mei
 
Zeven zusters van verschillende gemeenschappen slaan de handen in elkaar om zoekende jonge vrouwen tussen 20 en 40 jaar een weekend te laten meeleven en wegwijs te maken in het religieuze leven. Lees hier meer over dit mooie initiatief

Directiecongres basisonderwijs
Vicariaat onderwijs
 
Van woensdag 27 tot vrijdag 29 maart waren een 300-tal directeurs uit het basisonderwijs in bisdom Gent, present voor hun jaarlijks congres in Vayamundo Oostende. Het thema was dit jaar ‘KwaliTIJD’. Lees hier een verslag.

Op de Kerknet-site van het vicariaat onderwijs (www.vicog.be), lees je nog verslagen van boeiende onderwijsactiviteiten in scholen van het bisdom Gent. 

Bijzondere tentoonstelling in kathedraal
Kris Martin, nog tot einde april
 
Het meest spectaculaire van deze tentoonstelling is natuurlijk de spiegel die in het Lam Gods het paneel van de Rechtvaardige Rechters vervangt. Maar er zijn heel wat subtiele kunstwerken van deze Oost-Vlaamse kunstenaar te ontdekken in de kathedraal. Lees hier meer

Erfgoeddag
Zondag 28 april

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' staat de Erfgoeddag 2019 in het teken van technieken, materialen en ambachten. Bekijk het zeer uitgebreide aanbod op www.erfgoeddag.be

  • In de Sint-Baafskathedraal is er de tentoonstelling: Met goud doorweven. Liturgische gewaden geïnspireerd op Van Eyck (i.s.m. Arte-Grossé) - 13u tot 17u (loopt door tot 5 mei)
  • Bij de Paters Karmelieten (Burgstraat) is er een rondleiding: Oude ambachten tussen de muren van het klooster (doorlopend vertrek tussen 11u en 17u) - lees hier meer

Abdijconferentie Dendermonde
Dinsdag 9 april, 15u
 
In de maandelijkse conferentie in de Abdij van Dendermonde spreekt Peter Malfliet, thema: Het christendom, pas begonnen? Afscheid van een historische gestalte van de Kerk. Toegang gratis. Ingang langs Vlasmarkt. 

Vormingsavond Ninove
Dinsdag 9 april, 19.30u

In de Sint-Corneliusparochie in Ninove geeft Dirk Boone een vormingsavond met als thema: Gestorven voor onze zonden. Een vooruitblik op de Goede Week. Kapel klooster HH. Harten (Burchtstraat 47).

Bezinningsnamiddag
in de geest van
de zalige priester Edward Poppe

Moerzeke, 14 mei
 
Mgr Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Belgische bisschoppenconferentie, spreekt op deze bezinningsnamiddag over: Het grote huis van de Kerk in België. Uitdagingen en kansen. Welkom om 14u (Retraitehuis Broeders van Liefde, Kasteellaan 1, Moerzeke). Lees hier het programma van de namiddag

Leren bidden met de Bijbel
Tussen Pasen en Pinksteren
 
Doe je mee? Je 50 dagen laten meenemen door de Schrift. Elke dag krijg je een Bijbelpassage aangereikt met de bedoeling ze 20' te overwegen en ermee te bidden. Elke dinsdagavond ontmoeten de deelnemers elkaar in het Sint-Baafshuis (19.30u tot 21.15u). Eerste bijeenkomst op 23 april.

Meegedeeld

Benoeming

E.H. David Willems, lid van de dekenale equipe van het dekenaat Eeklo en parochievicaris in de parochie Eeklo/Kaprijke/Sint-Laureins, werd daarnaast op 2 april 2019 ook benoemd tot parochieadministrator in Kaprijke, O.L.V.-Hemelvaart; Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Jan Baptist; Sint-Laureins, Sint-Laurentius; Sint-Margriete, Sint-Margriet; Waterland-Oudeman, Sint-Niklaas en Watervliet, O.L.V.-Hemelvaart in opvolging van E.H. Rik Merens die overleden is.  


Overleden
Op 28 maart 2019 is in Gent in RVT O.-L.-Vrouw ter Rive eerwaarde heer Dany Verstijn  overleden.
Hij werd geboren in Pittem op 18 januari 1937 en priester gewijd in Gent op 16 juni 1962.
Hij was leraar aan het Heilige Maagdcollege in Dendermonde en aan het Sint-Hendrikscollege in Deinze. Hij vertrok als fidei donum priester naar Congo  en was leraar in Kolezi, aan de Normaalschool in Stipo (Mbandaka) en aan het kleinseminarie in Kanzenze.
Hij werd pastoor in Denderleeuw-Huissegem (3 april 1992) en tevens pastoor in Denderleeuw–Leeuwbrug (3 april 1995). Hij bekwam eervol ontslag op 25 mei 2016.
De uitvaartliturgie vindt plaats op vrijdag 5 april om 11 u dekenale kerk in Deinze. 

"Wie zonder zonden is..." (Joh 8, 1-11)

Copyright © 2019 Bisdom Gent, All rights reserved.
U ben ingeschreven op de nieuwsbrief van het Bisdom Gent.

Our mailing address is:
Bisdom Gent
Bisdomplein 1
Gent 9000
Belgium

Add us to your address book


Email Marketing Powered by Mailchimp