Nieuws

 

 

Actueel

Nieuwsbrief Bisdom Gent
klik hier.

Activiteiten KVLV. klik hier

Activiteiten Okra. klik hier

Activiteiten Femma.
Klik hier

Nieuws

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Start nieuwe modules HDGI
Over Liturgie en over Gezin en Relaties
 
Op zaterdagvoormiddag 17 november starten twee nieuwe modules in het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut in Gent. Een module loopt over 8 weken, telkens 2 lesuren. Ze kan apart gevolgd worden door vrije studenten.

  • Joris Polfliet geeft de module Thuiskomen in de liturgie. Goede liturgie raakt je hele leven. Hoe kan dat vandaag? Wat zijn de bouwstenen?
  • Peter Malfliet geeft de module In relatie schiep Hij hen. Bijbels gezien zijn mensen gericht op een verbond. Hoe kan deze categorie een originele inspiratie bieden voor het huwelijk en voor het relationele leven van mensen vandaag?

Meer info en inschrijven via www.hdgi.be. Contactpersoon: directeur Kathleen Martens, hdgi@kerknet.be.

Een interlevensbeschouwelijke week
Dialoogavonden in Ronse, Zelzate en Ninove
 
In de week van 11-18 november is er op drie plaatsen een dialoogavond waarbij leden van de verschillende levensbeschouwingen met elkaar in gesprek gaan rond een onderwerp na een inleiding. Iedereen is welkom om aan te schuiven aan de dialoogtafels: 

  • in Ronse op woensdag 14 november:  “Vreemde bevrijders van WOI - niet Europese soldaten en helpers". Hierover loopt tevens een tentoonstelling. Vind hier alle praktische informatie ;
  • in Zelzate op donderdag 15 november: "Samen leven?” met als inleider Khalid Benhaddou. Vind hier de praktische info ;
  • in Ninove op vrijdag 16 november : "Het Levenseinde” belicht vanuit katholieke, moslim, protestantse en vrijzinnige hoek. Praktische info lees je hier

Een initiatief van ORBIT Oost-Vlaanderen ism het Agentschap Integratie en Inburgering en gedragen door de plaatselijke geloofsgemeenschappen en diverse groepen. Contact: Johan Van Oost

Terugblik 'missionaire kerkdag'
Wetteren, 21 oktober
 
Veel volk en veel enthousiasme op de 'missionaire kerkdag' op missiezondag 2018 in Wetteren. De kerkdag was een vruchtbare samenwerking tussen Missio Gent en de parochie in Laarne/Wetteren: Kerk op zijn best! Vreugdevol, met een open blik op de wereld en over de generaties heen.

Liturgisch congres
12-13 november 2018, Blankenberge

Op maandag 12 en dinsdag 13 november is er het liturgisch congres in Blankenberge met als thema 'Zing voor de Heer een nieuw lied'. Het congres focust op zang en muziek, maar met ruimere betekenis dan enkel als opsmuk voor de liturgie. Iedereen welkom, in het bijzonder organisten, cantors, koordirigenten, koorleden,...

Ontdek het volledige programma en schrijf in  
Bekijk hier de folder

Zangnamiddag Gregoriaans
Zaterdagnamiddag 27 oktober, Sint-Baafskathedraal
Deze zangnamiddag staat open voor alle belangstellenden die kennis willen maken met het Gregoriaans en met de Gregoriaanse school in de Oude Abdij van Drongen.
Leiding: Thierry Pauwels, dirigent van 'Paratum Cor', Gent
Waar en wanneer? Crypte Sint-Baafskathedraal, 27 oktober 2018, 14u-16u
Meer info: www.centrumgregoriaans.be 

'The Armed Man '. A Mass for Peace
Zaterdag 10 november, 20u - Sint-Baafskathedraal
 
Op de vooravond van 11 november vindt dit unieke herinneringsconcert plaats in de kathedraal. 'The Armed Man' is de titel van een mis gecomponeerd door de Welshe componist Karl William Jenkins. Deze 'Mass for Peace' ging in première in 2000 in Londen. Net zoals 'War Requiem' van Benjamin Britten is het een anti-oorlog stuk. En het is net zoals Britten's werk  opgebouwd rond het ordinarium van een eucharistieviering. 

Uitvoering: Beauvarletkoor Koksijde | Jakobeau | Koor Cantate Ludens Drongen | Nieuwpoort Concert Band | Algemene leiding: Griet De Meyer m.m.v. Sarah Decadt, Filip Martens en Cindy Schrijvers. 
Reservatie via koor Cantate Ludens - www.cantateludens.be - 0495 44 66 33

Noteer nu reeds! 'Samen Geroepen'
Paasmaandag, Mechelen
 
De 'jongerensynode' in Rome eindigt nu zondag. Ze roept een brede belangstelling op voor zingeving, roeping, geloof en jongeren. Ze vraagt om bijzondere opvolging. Vandaar het initiatief om een kerkdag te organiseren met als titel: ‘Samen geroepen’ op paasmaandag 22 april 2019 in en rond de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

Of je nu catechist, (godsdienst)leerkracht, kandidaat-trouwer, priester, catechumeen, diaken, pastoraal medewerker of een jong-gelovige bent, iedereen is welkom!

Save the date! Meer informatie over het concrete programma volgt.

Meegedeeld
Belgische bisschoppen benoemen twee afgevaardigden voor de relaties met de moslims
 
De Belgische bisschoppen hebben de paters Paul Abou Naoum en Thomas Hendrikus benoemd tot hun afgevaardigden voor de relaties met de moslims. Ze krijgen de opdracht de moslimwereld beter te leren kennen en contacten te onderhouden met moslims om de bisschoppen te informeren en hen te adviseren.

Lees hier meer 
 

Meegedeeld

OVERLEDEN
 
Op 24 oktober is E.H. Carlos Van Coppenolle in Moerbeke-Waas.
Hij werd geboren in Sint-Amandsberg op 7 februari 1924 en tot priester gewijd op 3 juni 1950.
Hij was leraar aan het Sint-Lievenscollege in Gent (21/08/1951), onderpastoor in Sint-Niklaas, St.-Nicolaas (31/05/1958), pastoor in Moerbeke Koewacht en tevens onderpastoor in Moerbeke-Waas (17/06/1975), pastoor in Moerbeke-Waas (03/11/1977).
Hij kreeg eervol ontslag en ging met pensioen op 31/10/1993.
De uitvaart  zal  plaatshebben op zaterdag 3 november om 11.00u in de parochiekerk van Moerbeke-Waas.
 

Agenda

Rabboeni, maak dat ik zien kan. (Mc 10, 46-52)

Copyright © 2018 Bisdom Gent, All rights reserved.
U ben ingeschreven op de nieuwsbrief van het Bisdom Gent.

Our mailing address is:
Bisdom Gent
Bisdomplein 1
Gent 9000
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by Mailchimp